FAQ

1. Müllerové jogurty

1.1. Ako sa jogurty Müller vyrábajú?

Mlieko sa odoberá z fariem v špeciálnych izolovaných cisternách, ktoré ho uchovávajú chladné a svieže. V našej mliekarni je následne mlieko pasterizované (zohrievané až do okamihu, kedy dojde k odstráneniu nežiadúcich baktérii). Tým sa zaistí, že mlieko je bez akýchkoľvek nežiaducich látok, ktoré by mohli neskôr ohroziť kvalitu jogurtu. Potom je prečerpávané do špeciálnych nádrží, kam sú pridané jogurtové kultúry. Tieto baktérie kvasia laktózu (prírodný cukor v mlieku) a menia ju na kyselinu mliečnu, ktorá mlieko zahustí a vytvorí charakteristickú štruktúru jogurtovej hmoty. Akonáhle je jogurt pripravený, dôjde k jeho ochladeniu na teplotu, kedy už nie sú baktérie schopné rásť. V prípade miešaných jogurtov Grácie dochádza k zmiešaniu so starostlivo vybraným ovocím, ktoré si vopred sami spracovávame priamo vo výrobe. V prípade jogurtov MIX je svieže ovocie alebo cereálie umiestnené do samostatnej časti kelímku tak, aby ste mali možnosť zmiešať ho s lahodným krémovým jogurtom tak, ako sa Vám práve zachce. 

2. Zloženie našich výrobkov

2.1. Čo sú to živé jogurtové kultúry?

Poctivý jogurt obsahuje živé jogurtové kultúry, a to Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Tieto látky obsiahnuté v jogurtoch pomáhajú pozitívne ovplyvniť zloženie črevnej mikroflóry a zároveň tiež prispievajú k ľahšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a vitamínov. V neposlednom rade jogurtové kultúry pomáhajú ochrániť detský organizmus, ktorý je citliveší pred črevnými ochoreniami a obmedzujú s nimi spojený úbytok hmotnosti.

2.2. Čo tým myslíte, keď hovoríte "obsahuje zdroj fenylalaninu"?

Fenylalanin je aminokyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v potravinách bohatých na proteíny ako je mäso, syry a mlieko a je jedným z hlavných stavebných prvkov všetkých bielkovín. Fenylketonuria (PKU, phenylketonuria) je vrodená metabolická porucha, ktorou trpí 0,01% populácie. Jej podstatou je narušenie metabolizmu aminokyseliny fenylalaninu, ktorá je súčasťou všetkých druhov bielkovín. Vzhľadom na to, že nedochádza k celkovému štiepeniu bielkovín, vznikajú splodiny, ktoré sa hromadia v organizme. Pacienti s fenylketonuriou preto musia zo stravy vynechať potraviny obsahujúce bielkoviny ako je mäso, mlieko, obilniny, väčšina cukroviniek, orechy, strukoviny, čiastočne i väčšina druhov zeleniny. Výrobky obsahujúce náhradné sladidlo aspartam (napr. Mliečna ryža Müller DIAT) však obsahujú zdroj fenylalaninu, a teda sú nevhodné pre osoby trpiace fenylketonuriou.

2.3. Ktoré výrobky Müller sú vhodné pre celiatikov?

Bezlepkové výrobky môžu byť vhodné pre celiatikov, avšak v závislosti na ich individuálnej situácii. Výrobky, ktoré neobsahujú viac než 0,002% (20ppm) lepku sú v súlade s nariadením Európskej únie považované za bezlepkové. V našom prípade ide o nasledujúce produktové rady: jogurty Müller Mix s ovocím, Grácia a Crema Jogurt; mliečne ryže Müller Riso, Milch Reis Leicht und Lecker; a nápoje Müllermilch, Kaffee a Fructiv.

2.4. Kde najdém nutričné informácie na produktové rady?

Všetky nutričné údaje o všetkých produktoch Müller nájdete v sekcii Naše výrobky.

3. Triedenie obalov

Triedenie odpadu a s tým spojený zber jednotlivých druhov (v našom prípade hlavne plasty) je v súčasnosti určite veľmi dôležitým faktorom, a to z hľadiska ekologického, kde je cieľom šetriť prírodné zdroje. Zber odpadu prebieha v špeciálnych kontajneroch riadne označených konkrétnou zbernou surovinou (plast, papier, sklo…)

Informácie o tom, z akého materiálu je Váš obľúbený produkt sa stále dozviete zo samotného obalu, kde sú čísla označujúce typ materiálu (6, 16, 32, apod.,  viac - menej väčšina spadá do kategórie polystyrénu EPS), ktorý je zaradený medzi plasty. V praxi teda môžeme menšie obaly z EPS odložiť do žltých kontajnerov na odpad určených pre plasty.

Aktuality