Základné zložky mieka
Vápnik
Mlieko je optimálnym zdrojom vápnika. Mlieko alebo mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo hodnotného minerálneho vápnika, ktorý môže byť vďaka laktóze v tele dobre absorbovaný. Vápnik je stavebný materiál pre kosti a zuby: prispieva k ich pevnosti a stabilite, je tiež dôležitý pre svaly, nervy a zrážanie krvi. Málo vápnika vedie k nedostatočnému budovaniu optimálnej kostnej štruktúry, a to sa považuje za jednu z hlavných príčin osteoporózy (úbytok kostnej hmoty).
Horčík
„Horčík je nevyhnutný pre vývin kostí a zubov, ako aj na prenos stimulov vo svaloch a nervoch. Horčík je navyše ideálnym ochranným štítom proti stresu: ako centrálny energetický manažér tlmí činnosť stresových hormónov.
Pol litra mlieka obsahuje
60% dennej potreby vápnika
15 - 20% dennej potreby horčíka a
35-70% dennej potreby draslíka
Jód a zinok
Jód a zinok sú stopovými prvkami, ktoré sa vyskytujú v mlieku. Obe látky sú dôležité pre štítnu žľazu, a pomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu. Jód reguluje funkcie centrálneho nervového systému, zinok je nevyhnutný na hojenie rán, duševný výkon a imunitnú obranu.
Pol litra mlieka
obsahuje 8 - 9% dennej potreby jódu a
20 - 29% dennej potreby zinku
Vitamíny
Mlieko obsahuje dôležité vitamíny. Obsahuje vitamín A rozpustný v tukoch, ktorý je dôležitý pre obnovu a funkciu buniek, vitamín D, ktorý podporuje príjem vápnika, ako aj vitamíny skupiny B, ktoré sú zodpovedné za správny metabolizmus svalov, výživu nervov, tvorbu červených krviniek a štruktúru bielkovín. Pretože tieto vitamíny sa v tele ťažko ukladajú, mali by sa dodávať telu každý deň.
Kyselina pantoténová zodpovedná za metabolizmus tukov a kyselina listová zodpovedná za metabolizmus bielkovín a tvorbu nukleových kyselín, ktoré sa tiež nachádzajú v mlieku.
Pol litra mlieka obsahuje
16 - 20% dennej potreby vitamínu A
8% dennej potreby vitamínu D
15 - 20% dennej potreby vitamínu B1
60 - 75% dennej potreby vitamínu B2
17 - 21% dennej potreby vitamínu B6
67% dennej potreby vitamínu B12
30% dennej potreby kyseliny pantoténovej
9% dennej potreby kyseliny listovej
60 – 75 % denního doporučeného množství vitamínu B2
17 – 21 % denního doporučeného množství vitamínu B6
67 % denního doporučeného množství vitamínu B12
30 % denního doporučeného množství pantothenové kyseliny
9 % denního doporučeného množství kyseliny listové
Mliečny cukor (laktóza)
„Sacharidová laktóza, ktorá sa skladá z glukózy (hroznový cukor) a galaktózy, dodáva mlieku sladkú chuť. Laktóza sa v čreve vstrebáva veľmi pomaly, a preto je dlhodobým zdrojom energie.
Mliečny cukor zlepšuje vstrebávanie vápnika a urýchľuje inkorporáciu vápnika do kostí. Okrem toho má pozitívny vplyv na imunitnú obranu čreva a stimuluje trávenie. Ak sa pri konzumácii mlieka stretávate sa zažívacími ťažkosťami, príčinou môže byť neznášanlivosť mliečnej laktózy (neznášanlivosť laktózy).
Pol litra mlieka obsahuje 23,5 g sacharidov, čo pokrýva 8% dennej potreby.
Mliečna bielkovina
Mliečna bielkovina je ľahko stráviteľná, poskytuje mnoho životne dôležitých aminokyselín a má vysokú biologickú hodnotu. To znamená, že bielkovina je potrebná pre ľudské telo. Mliečna bielkovina je nevyhnutná pre zdravie, je to základná zložka svalovej hmoty a telesnej hmotnosti, obsahuje enzýmy, hormóny, funguje ako prostriedok v krvi na tvorbu protilátok. Vysoko kvalitné bielkoviny sú najpotrebnejšie hlavne v detstve a dospievaní.. Niektorým ľuďom může vzniknúť alergia na zložky mliečnych bielkovín.
Pol litra mlieka obsahuje 17 g bielkovín a pokrýva 34% dennej potreby.
Mliečny tuk
Mliečny tuk je ľahko stráviteľný a je zdravý, pretože má relatívne vysoký obsah mastných kyselín. Už 10 až 20 minút po konzumácii môže byť v krvi detekovaný mliečny tuk. Okrem svojej funkcie ako dodávateľa energie je mliečny tuk nosičom rôznych aróm a vitamínov rozpustných v tukoch A, D, E a K. Mlieko a mliečne výrobky sú zvyčajne dostupné v rôznych druhoch podľa obsahu tuku.
- Plnotučné mlieko " s obsahom tuku najmenej 3,5% ,
- "polotučné " alebo " nízkotučné "" mlieko obsahujúce medzi 1,5% a 1,8% tuku,
- "odstredené mlieko "" s najviac 0,5% tuku.
V závislosti od obsahu tuku pol litra mlieka obsahuje 1,5-17,5 g tuku a pokrýva 2-25% odporúčanej dennej dávky.